United Electronics
Broadcasting & Telecommunication
Βιογραφικά

Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ε. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ηλεκτρονικός - Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών D.Sc.
Μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ)

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

 

     Ο Ιωάννης Ε. Πανταζόπουλος εγεννήθη στην Αθήνα στις 18 Ιουνίου του έτους 1949. Πρωτότοκος υιος του, εκ Σμύρνης, ιατρού και ερευνητού, Ευάγγελου Ι. Πανταζοπούλου και της εκ Πόρου Τροιζηνίας Μαρίας, κόρης του αξιωματικού του Π.Ν. Παναγιώτη Ζ. Φράγκου, ναυκλήρου του Θ/Κ Αβέρωφ κατά τις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου (1912-13).


      Από πολλή μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του στην Φυσική, κατασκευάζοντας, μόλις 13 ετών, τον πρώτο του ερασιτεχνικό πομπό ασυρμάτου, με γνώσεις που απεκόμισε από την ανάγνωση Αγγλικών Τεχνικών βιβλίων. Απεφοίτησε το 1967 από το τότε Ελληνοαγγλικό Κολλέγιο Κ. Γκιζελή της Αθήνας.

 

    Το 1968, πρωτοετής φοιτητής της Ηλεκτρονικής, απέκτησε με εξετάσεις το Πτυχίο του Ραδιοερασιτέχνου (Radio Amateur) από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με το διεθνές χαρακτηριστικό κλήσεως SV1DW. Κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων σαν Ηλεκτρονικός Μηχανικός, εργαζόταν παράλληλα και ως τεχνικός στο Service των τηλεοράσεων Loewe Opta (1970).

 

    Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό σαν Κελευστής Η/Ν ( 1970 - 1973 ) ύστερα από μετεκπαίδευση, έλαβε το πτυχίο του Μηχανικού Φερεσύχνων και ετοποθετήθη στο Στρατηγείο Διοικήσεως ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ). Μετά την απόλυσή του, το 1973 προσελήφθη από το Π.Ν., σαν πολιτικός υπάλληλος, μετά από επιτυχείς εξετάσεις (1ος), εργαζόμενος μέχρι τον Ιανουάριο 2000, με την ιδιότητα του Μηχανικού Τηλεπικοινωνιών (πομποί-δέκτες-κεραίες).

 

    Το 1978 απέκτησε το δίπλωμα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού και αμέσως μετά διετέλεσε επί εξαετία Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Πτυχιούχων Ηλεκτρονικών Ανωτ. Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού.

 

    Έγγαμος από το 1973 με την Ευγενία Α.Τσούβαλη, την οποίαν διεζεύχθη το 1996 και με την οποία απέκτησε 2 τέκνα, την καθηγήτρια του πιάνου Μαρία – Αικατερίνη (1974) και τον Μηχανικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Ευάγγελο (1983). Σε δεύτερο γάμο ήλθε το 2002 με την Ακουστικό Μηχανικό Ελένη Α. Μαλίσσεβα.

 

    Από το 1980 ως το 1985 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Τεχνικός Σύμβουλος) της εταιρείας "ΛΥΡΑ Α.Ε.", αποκλειστικών αντιπροσώπων και εισαγωγέων των Γερμανικών τηλεπικοινωνιακών προϊόντων " KATHREIN ".

 

    Τα έτη 1981 ως και 1987 διετέλεσε προϊστάμενος του Συνεργείου κεραιών του Πολεμικού Ναυτικού οπότε και πραγματοποίησε έρευνα ως προς την μείωση του θορύβου των λογαριθμικών κεραιών, εκμεταλλευόμενος ανάκλαση του εδάφους. Μετά την επιτυχία της ερευνητικής εργασίας του, έλαβε τόσο τους επαίνους του τότε A4/ΠΝ και μετέπειτα ΑΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, του Γραφείου Ερεύνης και Τεχνολογίας του Π.Ν (ΓΕΤΕΝ), όσο και τον γραπτό έπαινο της Υπηρεσίας του (ΣΔΑΜ). Δυστυχώς υπήρχε απαγόρευση τότε να δημοσιεύσει την εργασία του, λόγω του απορρήτου της Υπηρεσίας στην οποίαν υπηρετούσε.

 

   Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών την περίοδο 1986 -1987 και ήταν ο Ραδιοερασιτέχνης εκείνος που τιμήθηκε από την Πολιτεία, για τις Υπηρεσίες του στους σεισμούς της Καλαμάτας, όπου πρώτος με τα ιδιωτικά του μηχανήματα αποκατέστησε την επικοινωνία της σεισμόπληκτης περιοχής με την Αθήνα. 


    Το 1987, ύστερα από μία πλήρη μελέτη Ραδιοφωνικού Σταθμού, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών τον συνέστησε στον Ρ/Σ "Δίαυλο 10", όπου ανέλαβε την σύμφωνα με τον Νόμο, Τεχνική Υπευθυνότητα του Σταθμού, με αντικείμενα εργασίας την μελέτη και επίβλεψη των εγκαταστάσεών του, την τεχνική οργάνωση κ.λ.π.


    Το 1988 ανέλαβε Τεχνικός Διευθυντής και Υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού  "ANTENNA  97.1 FM", του οποίου τις τότε προβληματικές ηλεκτρονικές, ηλεκτρομηχανολογικές και κτιριακές εγκαταστάσεις βελτίωσε, επεκτείνοντας τον Σταθμό σε αρκετές επαρχιακές πόλεις, οργανώνοντας δε και εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα το συνεργείο συντήρησης και επισκευής βλαβών studio και πομπών.


    Το 1989, κατόπιν πρόσκλησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν ένας από τους κύριους εισηγητές στο Παγκόσμιο Ραδιοφωνικό Συνέδριο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.


    Τέλη 1989 ανέλαβε τον Πανελλήνιο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Τηλεόρασης του "ANT1", μελετώντας και επιβλέποντας από χωματουργικές και κτιριακές εργασίες, μέχρι ηλεκτρομηχανολογικές και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα ο "ΑΝΤ1" να επωφεληθεί πολλών εκατομμυρίων δραχμών από τον προγραμματισμό και την σωστή διαχείριση των Τεχνικών δαπανών και να αναπτύξει επιτυχώς το δίκτυό του σε όλη την Ελλάδα. Αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση και οργάνωση του Τεχνικού προσωπικού των πομπών και αναμεταδοτών του ΑΝΤ1, υπήρξε Τεχνικός Υπεύθυνος Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, μέχρι την παραίτηση του, ύστερα από 4 έτη, τον Μάϊο του 1992.


    Από τον Ιούνιο 1992 συνεργάσθηκε σαν Τεχνικός Σύμβουλος με τον Ρ/Φ σταθμό "SKY", ασχολούμενος περισσότερο με μελέτες επέκτασης του Σταθμού, αποχωρώντας τον Οκτώβριο 1992, για να αναλάβει Τεχνικός Διευθυντής και Υπεύθυνος στον κωδικοποιημένο Τηλεοπτικό Σταθμό "TV PLUS", ο οποίος για οικονομικούς λόγους ανέστειλε την λειτουργία του τον Φεβρουάριο 1993.


    Ειδικευμένος στην διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, αλλά και στην μελέτη, εγκατάσταση και επισκευή κεραιών, πομπών, δεκτών, αναμεταδοτών και ραδιοζεύξεων, υπήρξε με Υπουργική απόφαση, από το 1989 μέχρι το 1994 μέλος της Επιτροπής για την ανακατανομή του φάσματος των Ραδιοσυχνοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το ΥΕΘΑ, τον ΟΤΕ και την ΥΠΑ.


    Μετά τις εκλογές του 1993 και μέχρι τις εκλογές του 1996, απεσπάσθη από το Π.Ν., στην Βουλή των Ελλήνων, σαν Σύμβουλος και Υπεύθυνος σε θέματα σχετικά με τα Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας του Ε' Αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα
K. Βενιζέλου. Μία από τις εργασίες του αφορούσε την τότε επεξεργασία του τεχνικού τομέως του Νόμου 2328 / 1995.


    Παράλληλα με την εργασία του στην Βουλή, ανέλαβε την θέση του Τεχνικού Διευθυντού και Υπευθύνου στο συνδρομητικό Τηλεοπτικό δίκτυο "FILMNET", στο οποίο κυρίως ασχολήθηκε με την επίβλεψη των εγκαταστάσεων και την εκπόνηση των απαιτουμένων τεχνικών μελετών, που είχαν σκοπό την αδειοδότηση του σταθμού. Από το "FILMNET" απεχώρησε τον Φεβρουάριο 1996, μετά την εξαγορά της εταιρείας από την Nethold A.E.

 

    Τον Απρίλιο 2001, σε σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, ανέπτυξε και υπεστήριξε από του βήματος την χωρητικότητα 39 ιδιωτικών Ραδιοφωνικών σταθμών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και κατέθεσε στο Προεδρείο σχετική τεχνική μελέτη. Η Βουλή ανέθεσε την επεξεργασία της χωρητικότητας του φάσματος σε 4 Πανεπιστήμια της Ελλάδος. Μετά από 5 μήνες, οι καθηγητές των Πανεπιστημίων απεφάνθησαν και αυτοί για την χωρητικότητα των 39 σταθμών στο Λεκανοπέδιο, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπον αυτόν, την αρτιότητα της κατατεθείσας τεχνικής μελέτης.


      Από τον Ιούνιο 2004 μέχρι σήμερα κατέχει την θέση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του Τηλεοπτικού σταθμού «Έψιλον» Στερεάς Ελλάδος & Ευβοίας.


    Τον Ιούνιο του 2006 και ύστερα από μακροχρόνιους πειραματισμούς και έρευνες στον τομέα εκπομπής και κεραιών, ανεκηρύχθη Διδάκτωρ της Επιστήμης (D.Sc.) στον τομέα της Μηχανικής των Τηλεπικοινωνιών, από το Α.Ι. Πανεπιστήμιο της Χαβάης των Ηνωμένων Πολιτειών. Κορμό της διδακτορικής διατριβής του και θέσεως, απετέλεσε η έρευνα την οποίαν είχε πραγματοποιήσει προ 20ετίας στο Πολεμικό Ναυτικό το 1986.


    Από το 2001 εκλέγεται συνεχώς πρώτος σε ψήφους σύμβουλος της Ενώσεως Περιφερειακών Καναλιών (Ε.ΠΕ.Κ.), συνδικαλιστικού οργάνου των περιφερειακών τηλεοπτικών Σταθμών, η οποία εκπροσωπεί περί τους 60 τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Πρώτα κατείχε την νευραλγική θέση του Γεν. Γραμματέως της Ενώσεως και από τις αρχαιρεσίες του Δεκεμβρίου 2009, εξελέγη Πρόεδρος της Ε.ΠΕ.Κ., θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. 


    Εμπνευστής της ιδέας και ιδρυτικό μέλος από τον Ιανουάριο 2009, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Digital Union A.E., αδειούχου ψηφιακού παρόχου δικτύου των τηλεοπτικών σταθμών της περιφέρειας, κατείχε την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Τεχνικού Διευθυντού της εταιρείας, σχεδιάζοντας την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας και την εγκατάσταση τηλεοπτικών αναμεταδοτών σε όλη την Ελλάδα.  Υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2014, επειδή έπρεπε η «Έψιλον Τηλεόραση Στερεάς Ελλάδος» να εκπέμψει από την
Digea A.E. στην οποία –δυστυχώς- κατεκυρώθη ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των ψηφιακών συχνοτήτων. Μετά μερικούς μήνες διέκοψε την λειτουργία της και η Digital Union A.E., ελλείψει αντικειμένου εκμεταλλεύσεως.  


   Σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες ενασχολήσεις του, από το 1973 μέχρι το 2015, διηύθυνε το Τεχνικό Γραφείο  United Electronics, με αντικείμενο μελέτες, εγκαταστάσεις, επίβλεψη, συντήρηση και Υπευθυνότητα Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και συστημάτων τηλεπικοινωνίας. Μετά την συνταξιοδότησή του, το 2015, στην
United Electronics τον διεδέχθη η Ακουστικός Μηχανικός Ελένη Α. Μαλίσσεβα. Σαν μελετητής, έχει εκπονήσει επιτυχείς τηλεπικοινωνιακές μελέτες , για λογαριασμό περισσοτέρων των 100 Τηλεοπτικών και πλέον των 350 Ραδιοφωνικών Σταθμών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως και πλήθος εγκαταστάσεων.


     Ξένες γλώσσες : Αγγλικά - Ρωσικά.